Erstatningssamvær
I 2015 trådte en ny lovgivning om erstatningssamvær i kraft. Som samværsforælder har du ifølge loven automatisk ret til såkaldt erstatningssamvær, hvis det aftalte samvær med dit barn aflyses af bopælsforælderen.
Formålet med lovgivningen er at mindske aflysninger af samvær. Samtidig giver erstatningssamværet barnet mulighed for at opretholde en fast kontakt med samværsforælderen, så der ikke opstår lange perioder, hvor barnet ikke ser samværsforælderen som følge af aflysninger.
Hvad er automatisk erstatningssamvær?
Erstatningssamvær er samvær, som erstatter det samvær, som blev aflyst. Hvis samværet mellem dig og dit barn ikke bliver gennemført, har du automatisk ret til erstatningssamvær i den efterfølgende uge. Erstatningssamværet vil foregå i samme tidsinterval og på samme måde, som det plejer at foregå ifølge samværsordningen.
Hvornår gælder reglen om erstatningssamvær?
Reglen om automatisk erstatningssamvær gælder både i tilfælde af, at forældrene selv har indgået en bindende samværsaftale, eller hvis samværsordningen er fastsat af Familieretshuset eller Familieretten. Du har ret til erstatningssamvær uanset årsagen til at samværet aflyses.
Reglen om erstatningssamvær gælder kun det såkaldt løbende samvær. Det vil sige, at reglen ikke gælder i tilfælde af enkeltstående samværsaftaler som eksempelvis ved feriesamvær eller ved mærke- og helligdage. Reglen om erstatningssamvær gælder ikke for overvåget samvær.
Hvordan får jeg erstatningssamvær?
Man kan og skal ikke søge om erstatningssamvær hos Familieretshuset. Hvis du ønsker at få erstattet det samvær, der blev aflyst, skal du som samværsforælder i stedet kontakte bopælsforælderen og meddele, at du ønsker erstatningssamvær. Dette skal gøres, så snart du får besked om at samværet er aflyst.
Hvis erstatningssamvær ikke overholdes
Hvis ikke bopælsforælderen overholder reglen om erstatningssamvær, og dermed ikke giver erstatningssamvær for det samvær, der blev aflyst, skal du kontakte Familieretten. Familieretten kan hjælpe dig med få erstatningssamvær ved at gennemtvinge samværet. Hvis samværet fortsat aflyses eller ikke overholdes, kan Familieretten enten pålægge den anden forælder dagsbøder eller forlange at barnet bliver udleveret til samvær.
Advokathjælp til spørgsmål om erstatningssamvær
Er du i tvivl om, hvorvidt du skal udlevere dit barn til erstatningssamvær? Eller står du i en situation, hvor den anden forælder ikke ønsker at udlevere barnet? Så kontakt Børneadvokaten, og få råd og vejledning til hvordan du skal forholde dig i forhold til spørgsmål om erstatningssamvær.
Vidste du?
Det kan være en fordel at hyre en advokat til at hjælpe dig med din samværssag fordi:
- du sikrer, at dit barn får det samvær med dig, som barnet har ret til
- du undgår at indgå ufordelagtige aftaler med den anden forælder
- du får hjælp til at træffe en beslutning, som er bedst for dig og dit barn
- du sikrer dig en juridisk bindende aftale om samvær
Vidste du?
Hvis samværet mellem dig og dit barn ikke bliver gennemført, har du automatisk ret til erstatningssamvær i den efterfølgende uge.
Kontakt os